Összeegyeztethető-e a kombinált antibiotikum termékek és a fluorokinolonok használata a korszerű terápiás ajánlásokkal?

A fluorokinolonok állatgyógyászati használata azért kiemel kérdés, mert a fluorokinolonokat – leggyakrabban a ciprofloxacint – kiterjedten használnak a humán gyógyászatban is, és a fluorokinolonok között is leírták a keresztrezisztencia jelenségét.

Sokáig tartotta magát az a nézet, hogy a fluorokinolonokkal kapcsolatban nagyon ritkán alakul ki rezisztencia – ezért is jelentett nagy szenzációt, hogy megjelentek ciprofloxacinnal szemben rezisztenssé vált törzsek, tovább az, hogy laboratóriumi körülmények között többféle baktériumot (E. coli, Salmonella, stb.) is „sikerült” rezisztenssé tenni ciprofloxacinnal szemben. Ezt azután kivetítették a fluorokinolonok állatgyógyászati felhasználására is.

A fentiek alapján viszont szükséges néhány dolgot tisztázni:

A fenti rezisztencia adatok többsége a ciprofloxacinra vonatkozik, amelyet haszonállatokban nem használnak. Ezeknek a hátterében nem a fluorokinolonok állatgyógyászati felhasználása áll, hanem a széleskörű humán használat, illetve laboratóriumi megfigyelések.

Az állatorvoslásban leggyakrabban használt marbofloxacint és enrofloxacint a humán kezelésre nem használják. Az indikációkban szereplő baktériumokkal szemben kellően hatékonyak, és a hatékonyság megőrizhető a célzott antibiotikum használattal. Továbbá haszonállatok esetében a fluorokinolonok nem tartoznak az elsőként választandó antibiotikumok közé, szemben a ciprofloxacin humán használatával.

A ciprofloxacinra rezisztens törzsek egyelőre nem okoztak az állatgyógyászati izolátumokban marbofloxacinnal szemben kimutatható mértékű keresztrezisztenciát. Egy közelmúltban publikált vizsgálatban 7 éves nyomon követéssel 1857, Európai, kutyákból és macskákból izolált baktérium törzs rezisztenciáját vizsgálták 9 különböző antibiotikumra. Marbofloxacin rezisztencia a baktériumok 0-14,8 százalékában fordult elő – és ezek között természetesen ott voltak azok a fajok is, amelyek korábban sem szerepeltek a marbofloxacin indikációs körében.

Az AlphaDerm Plus Spray-vel végzett saját vizsgálataink szerint a kutyákból izolált 59 Pseudomonas aeruginosa, 62 Staphylococcus és 7 Streptococcus canis baktérium kivétel nélkül fogékony volt marbofloxacinra (MIC értékek ≤1,0 µg/ml).

Összefoglalva kijelenthető, hogy az AlphaDerm Plus Spray indikáció szerinti használata kutyákban a rezisztencia vizsgálatok eredményei alapján nem jelent komoly veszélyt a humán gyógyászatban használt fluorokinolonokkal szembeni rezisztencia fokozódására.

 

Felhasznált források:

  1. Antimicrob. Agents Chemother. January 2006 vol. 50 no. 1 220-225
  2. Comp Immunol Microbiol Infect Dis. 2014 Mar;37(2):97-108.
  3. AlphaDerm Plus Spray Törzskönyvezési dokumentáció