Marbogen Complex fülcsepp kutyáknak: szinergista hatás, amikor az 1+1 több, mint 2!

 

Otitis externa: miért olyan gyakori kutyákban?

A kutyák külső hallójárat gyulladása a 10 leggyakoribb diagnózis között szerepel a kisállat praxisban. Az amerikai Banfield kisállat kórház-lánc adatai szerint a 2015-ben általuk kezelt 2,5 millió kutya közül 12,9 %-ban diagnosztizálták a kórképet. Az otitis externa gyakoribb a lógó fülű fajtákban, a golden retrieverek 25%-a, a labradorok 20%-a emiatt kerül állatorvoshoz. A kiváltó okok között szerepel az allergia, bakteriális és gombás fertőzés, idegentest (toklász), fürdetéskor a hallójáratba kerülő víz, rühatka. Az érintett terület másodlagosan is fertőződhet, a kutyát nagyon zavarja.

Saját vizsgálataink alapján az otitis externa esetek többségében (55%) kevert fertőzés – Malassezia és valamilyen baktérium – általában Staphylococcus vagy Pseudomonas jelenléte igazolható.

A Marbogen Complex oldatos fülcseppet kutyák külső hallójárat gyulladásának kezelésére fejlesztette ki az Alpha-Vet Állatgyógyászati Kft. Hatóanyagai a marbofloxacin, gentamicin, ketokonazol és prednizolon – ezeket vizes oldatban tartalmazza.

A korszerű antibiotikum használat elveivel ellenkezik, hogy egy készítmény antibakteriális spektrumának szélesítése érdekében használjunk antibiotikum kombinációt, a Marbogen Complex esetében azonban nem ez a helyzet. A Marbogen Complex azért tartalmaz kétféle antibiotikumot, mert a marbofloxacin és a gentamicin között szinergista hatás áll fenn. Ezt többféle kórokozó, a P. aeruginosa, többféle Staphylococcus faj és a Streptococcus canis ellenes hatásban is igazolták. Ennek eredményeként javul a klinikai hatékonyság és csökken a rezisztencia kialakulásának esélye ezekben a változékony kórokozókban.

Marbogen Complex oldatos fülcsepp: kiemelkedő hatékonyság kutyák otitis externájában!

 

 

Felhasznált források:

  1. Banfield: State of Pet Health®2016 Report
  2. Lajos Zoltán: AZ OTITIS EXTERNA MÁSKÉPPEN: MIKROBIOLÓGIA ÉS ANTIBIOTIKUM-KEZELÉS Bőrgyógyászat fakultáció 2014.05.09.
    Jerzsele és Gál: Activity of Ketoconazole Against biofilm producing and planctonic Malassezia pachydermati s strains – a comparative study. Sudy code: AU-04/2014
  3. Jerzsele és Gál: Pharmacokinetics-pharmacodynamics (PK/PD) analysis for topical products containing marbofloxacin, gentamicin and marbofloxacin:gentamicin in a 1:1 ratio. Study code: AU-05/2014
  4. Marbogen Complex oldatos fülcsepp kutyák számára A.U.V. – a készítmény jellemzőinek összefoglalása