A marbofloxacin + gentamicin – hogyan töri át a Pseudomonas rezisztenciát a Marbogen Complex fülcsepp?

A mindennapi praxisban a Pseudomonas aeruginosa rezisztencia okozza az egyik legtöbb fejtörést. Az egyes vizsgálatokban mért rezisztencia adatok között jelentős eltérések vannak attól függően, honnan származik az izolált törzs. A külső hallójárat ebből a szempontból kritikus terület, különösen akkor, ha az izolátumok recidiváló vagy krónikus otitis esetekből származnak, amelyeket korábban már többször is kezeltek már antibiotikummal.

Egy, az otitis externás kutyák körében végzett retrospektív vizsgálat szerint az esetek 93%-a kétoldali, közel kétharmada (63%) krónikus vagy recidiváló. Van olyan – meglehetősen szokatlan – irodalmi adat is amely szerint szelektált otitises esetekből izolált Pseudomonasoknak mindössze 70%-a érzékeny marbofloxacinra, míg a bőrről származó törzsek esetében ez az arány jóval 90% felett van. A marbofloxacin mindig a leghatékonyabb antibiotikumok között végzett az összehasonlításokban, MIC értékei általában alacsonyabbak, mint a gentamiciné.

A fluorokinolonokkal szembeni rezisztencia a megnövekedett efflux aktivitáson illetve a gyrA vagy parC gén mutáción alapulnak, amelyek a giráz vagy topoizomeráz IV enzimet kódolják. Minkét változás eredményezhet alacsony vagy magas szintű rezisztenciát és gyakran együttesen figyelhetők meg a rezisztens törzsekben. Az aminoglikozidok ugyanakkor a riboszomális fehérjeszintézis károsításával az efflux pumpát alkotó fehérjék szintézisét is befolyásolhatják, ami csökkenti az antibiotikum jelenlétében a túlélést. Ez lehet a szinergista hatás egyik magyarázata, a pontos mechanizmus azonban részleteiben még nem ismert.

A fluorokinolonokkal szembeni rezisztenciát ugyan hordozhatják plazmidok is, de jellemzően kromoszomális eredetűek. Az aminoglikozidokat módosító enzimeket ugyanakkor rendszerint plazmidok kódolják. Ahhoz, hogy a kórokozó egyidejűleg legyen rezisztens marbofloxacinra és gentamicinre, a kromoszomális és plazmid közvetítette rezisztenciának együttesen kell jelen lennie ugyanabban a baktériumban, amire kevés az esély.

Saját vizsgálatainkban 68 darab, magyarországi otitis externából izolált Pseudomonas törzs közül mindössze 3 olyat találtunk, amelyek egyidejűleg mindkettő antibiotikumra rezisztensek voltak – ezek közül azonban kettő már érzékeny volt a marbofloxacin + gentamicin kombinációra, és mindössze egy volt rezisztens az együttesen alkalmazott antibiotikumokra.

A vizsgálataink során izolált Staphylococcus pseudointermedius törzsek kivétel nélkül érzékenyek voltak a Marbogen Complex fülcseppben alkalmazott kombinációra.

Ezek az eredmények egyértelműen alátámasztják a kétféle támadáspontú antibiotikum együttes alkalmazásának szinergista hatását, amely megmagyarázza a Marbogen Complex fülcsepp kiemelkedő klinikai hatékonyságát.

 

Felhasznált irodalom

  1. Gálfi et al: Evaluation of the spectrum broadening effect of marbofloxacin and gentamicin in S. pseudointermedius and P. aeruginosa strains strains isolated from dogs with otitis externa. STUDY REPORT STUDY CODE:MG-02/2015.
  2. Jerzsele Acta Microbiologica et Immunologica Hungarica, 62 (1), pp. 45–55 (2015)
  3. Barassa et al: Antibacterial Susceptibility Patterns of Pseudomonas Strains Isolated from Chronic Canine Otitis Externa Journal of Veterinary Medicine, Volume 47, Issue 3 P191-196
  4. Saridomichekalis et al: Aetiology of canine otitis externa: a retrospective study of 100 cases Veterinary Dermatology Volume 18, Issue 5 October 2007 pp 341–347
  5. http://www2.univet.hu/tdk/eng/2011session1.php?id=353&ev=2011